Márton-nap
Gyönyörű őszi napsütés és a sült alma illata csalogatta a vendégeket a tájházba 2010. november 13-án, a Márton-napi rendezvényre.

Kicsik és nagyok egyaránt találtak kedvükre való programot. Szent Márton életéről szóló, vetítéssel egybekötött előadással kezdődött a délután. Ezután különböző kézműves tevékenységekben tehették próbára ügyességüket az érdeklődők. Fakanálbáb készítés, körmönfonás, sodrás, egyszerű szövés, lúdtollal írás és színezés közül válogathattak a gyerekek. S ha már Márton-nap, nem maradhatott el a ludaskása, a lilahagymás libazsíros kenyér, a sült alma és a forralt bor sem. Aki ezeket a finomságokat megkóstolta, egészen biztosan jövőre sem fog éhezni és a következő Márton-napon újra ellátogat majd hozzánk.
   


„Hallottátok hírét…”
„Hallottátok hírét…” Előadások a népballadáról címmel került megrendezésre a VII. Gyomaendrődi Tudományos Néprajzi Konferencia. A hagyományokhoz híven az endrődi városrészen, a megújult Népház konferenciatermében hallhatták az érdeklődők a magyar népballadát bemutató tudományos előadásokat.

A rendezvény díszvendége volt Dr. Kriza Ildikó MTA doktor, a magyar népballada nemzetközileg elismert kutatója, aki előadásában a magyar népballadakincs nemzetköziségét és a magyar balladák erkölcsi tartalmát hangsúlyozta. Dr. Ujváry Zoltán professzor emeritus, a rendezvény fővédnöke a régiónkban gyűjtött betyárballadák bemutatását végezte el.
Dr. Vitéz Ferenc főiskolai docens és Kovács László Erik PhD ösztöndíjas a balladaillusztrációk elemzésével, ez eddig még nem kutatott megközelítésben tárgyalták a balladákat. Dr. Bartha Elek tanszékvezető egyetemi tanár felolvasott előadásában az építőáldozat néhány néprajzi és régészeti kutatás során feltárt példáit tárta a nagyközönség elé.

Dr. Szonda István egy helyi ballada, a Szosznyák Lajos balladájának történeti források tükrében elvégzett elemzésével mutatott rá a helyi, új stílusú balladák hitelességére.
A konferencia elnöke, Dr. Dénes Zoltán plébános, egyetemi docens a szív jelképet vizsgálta a magyar népballadakincsben. A rendezvényt színesítette, hogy Molnár Albert és Oláh Gizella tolmácsolásában felcsendült a Szosznyák ballada.

Az évente ismétlődő tudományos rendezvény az Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény és a Debreceni Egyetem Néprajzi
Tanszékének összefogásával valósul meg és bízunk abban, hogy jövőre új témával és új kutatókkal bővülhet az előadók palettája.

A rendezvény támogatói voltak MTA DE Néprajzi Kutatócsoport, Gyomaendrőd Város Önkormányzata, Kistérségi Közművelődési-
muzeológiai Referensi Szolgálat, Templárius Alapítvány, Dr. Csoma Antal, Tímár Andrásné, Poharelec László, Pájer Sándor. A szervezési és technikai munkálatokban végzett segítségét köszönöm Jakus Imre képviselő úrnak.

A cikket írta Szonda István


<<  5 - 4 - 3 - 2 - 1  >>