MÚZEUMPEDAGÓGIAI PROGRAMOK
Múzeumunk a nagyszámú gyermeklátogatók részére kidolgozott csoportos gyermekfoglalkozásokat, valamint családi programokat.
A programok előzetes bejelentkezéssel rendelhetők meg.
A foglalkozások időtartama átlagosan 120 perc.
Bútorfestő foglalkozás

(Csoportos foglalkozás: 15-30 fő. Ára: 800 Ft)
A bútorfestő foglalkozáson a gyerekek előre kifűrészelt lapokból csapolással raknak össze egy kelengyés ládát. Ezután különböző sablonok segítségével, színes motívumokkal díszítik.

     

KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS

(Csoportos foglalkozás 15-30 fő. Ára: 700 Ft/fő)
A foglalkozás keretében a gyerekek kipróbálhatják a hagyományos kötélverő gépet, melyen színes köteleket készíthetnek. Fazekaskorongjaink segítségével belekóstolhatnak a kerámiakészítés tudományába. Az aprólékosabb munkát kedvelők, pedig a gyöngyfűzés rejtelmeibe tekinthetnek be.
KEMENCÉS SÜTŐFOGLALKOZÁS
(Csoportos foglalkozás 15-30 fő. Ára: 700 Ft/fő)
A foglalkozáson a kemencés kelt tészták készítésével ismertetjük meg a látogatókat. A kelt tészta alapanyagain, és készítésének eszközein kívül megismerhetik a készítés menetét, sőt maguk is kipróbálhatják a perec, a kifli és a lángos készítését. Az elkészült „remekműveket” az udvari kemencénkben kisütjük, melyeket emlékbe hazavihetnek a programon résztvevők.MÉZESKALÁCS-KÉSZÍTŐ FOGLALKOZÁS

(Csoportos foglalkozás 15-30 fő. Ára: 700 Ft/fő)
A mézeskalács-készítő foglalkozáson a gyerekek megismerhetik a mézes tészta készítésének menetét és alapanyagjait. Az előkészített tésztából pedig maguk is kipróbálhatják a mézes tészta formázását. Az udvari kemencénkben kisütött mézeskalácsokat, tojáshabbal vagy növényi magvakkal díszíthetik.
CSIZMADIAFOGLALKOZÁS
(Csoportos foglalkozás 15-20 fő. Ára: 800 Ft/fő)
A falusi kézműves szakmák közül az egyik legfontosabb volt a csizmadia és cipész mesterség. A foglalkozáson a gyerekek megismerkednek a csizmakészítés menetével, a csizma fontos alkatrészeivel, valamint elkészítenek egy faszegekkel összeerősített csizmasarkat. A foglalkozás résztvevői eredeti lábbelikészítő eszközök alapján elkészített műtárgymásolatokon próbálják ki az egyes munkafolyamatokat.CSALÁDI PROGRAMOK
KEMENCÉS ÉTELEK BEMUTATÓJA
(Családi program 10-15 fő. Ára: 1500 Ft/fő)
Az ételkészítési bemutatón a kemencében való sütés és főzés rejtelmeibe vezetjük be a részvevőket. Bemutatjuk igény szerint a cserépfazékban való főzést és a bádog tepsiben készülő kelt tészták és más sültek elkészítését. A résztvevők nemcsak az ételek elkészítését tanulmányozhatják, hanem a kemence fűtésében is részt vehetnek.


FALUSI DISZNÓTOR BEMUTATÓ

(Csoportos foglalkozás 15-20 fő. Ár igény szerint változó.)
A bemutatón a résztvevők megismerhetik a falusi disznóölés folyamatát, illetve a sertés feldolgozását a kész ételekig. A hagyományos szalmás perzselés mellett, bemutatjuk a fatüzeléses perzselő használatát is. Az érdeklődők tevékenyen részt vehetnek a munkálatokban a felbontástól a kolbász és hurkakészítéséig.